woensdag, 29. oktober 2008 - 14:25

Hulpdiensten pleiten voor snelle invoering Flister

Utrecht

De Brandweer Utrechts Land en UMCG Ambulancezorg zijn tevreden over Flister, het systeem waarmee hulpdiensten bij spoedritten de autoradio en de CD-speler in auto’s kunnen uitschakelen om zelf beter hoorbaar te zijn. Beide organisaties experimenteerden de afgelopen maanden met het systeem in de stad Utrecht en de ambulanceregio Drenthe. Ze pleiten beide voor zo snel mogelijke invoering van het systeem, zo maken de organisaties woensdag bekend.

Volgens de gebruikers is sprake van een duidelijk rustiger verkeersbeeld, wordt sneller ruimte gemaakt voor het hulpverleningsvoertuig en kunnen met name ambulances bij spoed gelijkmatiger rijden, wat het comfort van de patiënt ten goede komt. Ook gewone weggebruikers reageren positief op het systeem, omdat ze zeggen nu beter op te letten als ze een ambulance of brandweervoertuig met Flister via hun autoradio horen aankomen. Dat blijkt uit spontane reacties die bij de brandweer en de ambulancedienst binnenkomen.

De positieve geluiden van de gebruikers zijn voor de Stuurgroep Flister aanleiding om de betrokken ministeries te verzoeken wetten en regels, die de invoering van het systeem op zo kort mogelijke termijn mogelijk maken, aan te passen. In de stuurgroep zijn vertegenwoordigd Ambulancezorg Nederland, Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding, de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, de politie en de ontwikkelaars van het systeem. Het Ministerie van Economische Zaken kijkt via het Agentschap Telecom nauwlettend mee bij het project.

De effecten van Flister en de reacties van gebruikers en burgers worden de komende weken vervat in een rapportage die naar verwachting nog dit jaar aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat wordt aangeboden. De minister heeft zich in het recente verleden al positief uitgelaten over het systeem, omdat ook hij vindt dat er iets gedaan moet worden aan de doorstroming van hulpverleningsvoertuigen door het verkeer.

De Stuurgroep wil tot er definitieve regelgeving is, het experiment voortzetten om de komende tijd de invloed te onderzoeken van Flister op aanrijtijden, brandstofverbruik van voertuigen en technische slijtage. Ook kunnen de al vastgestelde effecten dan nog nauwkeuriger in beeld worden gebracht.
Provincie:
Tag(s):