woensdag, 27. februari 2008 - 20:03

Hulpverlening faalde voor misbruikte broers

Amsterdam

De mishandelingszaak van twee Amsterdamse broers van tien en dertien jaar jong had al in 2003 gestopt kunnen worden, als de hulpverlenende instanties doortastender hadden opgetreden. Dat zegt een hulpverlener die nauw bij het gezin betrokken was vanavond in het RTL 4-programma ‘Editie NL’. Morgen staat de moeder terecht voor haar rol in de structurele mishandeling van de broers. Haar wordt nalatigheid verweten. De vader heeft in 2007 zelfmoord gepleegd in de gevangenis.

Uit verklaringen van de hulpverlener blijkt dat er al veel eerder serieuze signalen waren van mishandeling. Zo viel het frequente bezoek van de jongens aan de tandarts op. En op de school van de 13-jarige jongen maakte het personeel zich zoveel zorgen om zijn blauwe plekken, dat er een mentor naar het ouderlijk huis van het kind werd gestuurd. Deze leraar keerde terug zonder duidelijk bewijs van mishandeling.

Op basis van klachten van een andere bron, uit de directe omgeving van het gezin, is in 2003 bovendien al actie ondernomen. Zo kwam het gezin onder toezicht te staan van het Leger des Heils. Dat toezicht werd later weer stopgezet. De oudste van de twee broers heeft na het opheffen van het toezicht een zelfmoordpoging ondernomen en gepoogd de school in brand te steken. Dat laatste leidde uiteindelijk tot het inschakelen van de (zeden)politie, waarna de omvang van de zaak eindelijk aan het licht kwam.

De hulpverlener stelt bovendien dat de jongens ook seksueel zijn misbruikt en dat ook de moeder regelmatig slachtoffer was van de terreur van de vader. De vader sloeg de jongens onder andere met de een honkbalknuppel en bamboestokken en sloot ze op in de schuur, waar hij ze met een webcam in de gaten hield.
Provincie:
Tag(s):