woensdag, 16. juli 2008 - 10:35

Huurprijs van kamers stijgt met 6%

Amsterdam

Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat de huren van kamers in Nederland stijgen, terwijl het aanbod van kamers toeneemt. Juni 2008 liet het hoogste aanbod aan beschikbare kamers ooit zien: ruim 9.000 kamers zijn afgelopen maand te huur aangeboden. De huurprijzen blijven ook ver boven het gemiddelde van vorig jaar (juni 2007) liggen, hoewel de laatste 4 maanden van 2008 de prijzen licht gedaald zijn

Ook het aantal nieuw aangeboden kamers is met 1.398 toegenomen tot 9.344 kamers in de maand juni.

De huurprijs per vierkante meter (huurprijs gedeeld door de oppervlakte van de kamer) vertoont dezelfde trend als de vraagprijzen. De toename van 5,9% in een jaar is gelijk aan de stijging van de gemiddelde vraagprijzen. Studenten krijgen dus steeds minder ruimte voor hun geld, toch blijft de gemiddelde kamer bijna 18 m2 qua oppervlakte.

De maximale huurprijs die kamerzoekenden op Kamernet.nl bereid zijn te betalen laat een gelijk beeld zien als de maximale huurprijs van het aanbod. In een jaar tijd is de gemiddelde maximale huurprijs met 2,4% gedaald naar 407 euro. Als hierbij de stijging van de kamerprijzen wordt doorberekend, is in een jaar tijd het verschil tussen vraag en aanbod met meer dan 24% naar elkaar toe gegroeid.

De verschillen in vraagprijzen per stad zijn groot. Van de grote steden was de stijging in Eindhoven het hoogst, de prijzen stegen met 10,4%. In Amsterdam zijn de huurprijzen het minst gestegen, de prijzen namen slechts met 2,4% toe. In Hilversum zakten de prijzen fors terwijl in Amsterdam Zuid-Oost de prijzen met 18,5% in een rap tempo stegen.
Categorie:
Tag(s):