vrijdag, 2. mei 2008 - 19:50

Hypotheeklasten met ruim 65% gestegen

Amsterdam

Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 25.000 mensen die een hypotheek hebben via een (buitenlands) geldverstrekker met een variabele rente. Het gaat hierbij veelal om mensen die geregistreerd staan bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel en die daarom bij 'gewone' banken geen lening krijgen.

Uit onderzoek van RTL Nieuws is gebleken dat de rentepercentages die banken als ELQ en Sparks rekenen van 4,8 % vorig jaar gestegen zijn naar 7,9 procent dit jaar. Dat betekent dat voor klanten van deze banken de maandlasten van 800,- euro naar 1300,- zijn gegaan. Een stijging van ruim 65 procent. De hypotheekcrisis in de VS lijkt nu dus ook gevolgen te hebben voor de Nederlandse markt.

De Amerikaanse hypotheekverstrekkers hebben hun tarieven hier aanzienlijk verhoogd. Huizenkopers met een zogenaamde Amerikaanse subprime hypotheken blijken steeds vaker problemen te hebben met het aflossen van hun hypotheek. De banken besluiten daarom steeds sneller, soms al na een achterstand van enkele weken tot executie verkopen.
Categorie:
Tag(s):