woensdag, 8. oktober 2008 - 16:06

Icesave kan verplichtingen niet meer nakomen

Amsterdam

Nederlandse spaarders die hun geld op een spaarrekening bij de IJslandse bank Isesave hebben krijgen hun spaargeld niet meer terug van de bank. Dit heeft de bank woensdagmiddag 8 oktober op haar website bekendgemaakt.

‘Helaas moeten wij meedelen dat Icesave zijn verplichtingen als spaarbank niet langer na kan komen, doordat onze moeder Landsbanki ten gevolge van de kredietcrisis in grote financiële problemen is gekomen. Dit betekent dat transacties die vanaf maandagmiddag zijn gedaan, noodgedwongen niet meer zijn doorgevoerd’.

Garantiestelsels
Op de spaartegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. Dit betekent dat de dekking tot 100.000 euro per persoon per bank voor het deel van 20.887 euro voor rekening van het IJslandse depositogarantiestelsel komt.

Ongeveer 120.000 Nederlandse spaarders hebben hun spaargeld ter grootte van 1,6 miljard euro ondergebracht bij de IJslandse bank.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in een op dinsdag 7 oktober opgesteld bericht aangekondigd de Nederlandse spaarders bij Icesave indien nodig te helpen met hun beroep op de dekking in IJsland.

‘Op de rekeningtegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. DNB zal in overleg treden met de IJslandse autoriteiten over hoe, indien de instelling in déconfiture zou geraken, de afwikkeling zal worden vormgegeven’, meldt de Nederlandsche Bank.

‘Vandaag (dinsdag 7 oktober red.) is door de Minister van Financiën besloten de dekking op de tegoeden van rekeninghouders in Nederland voor een periode van één jaar te verhogen tot Eur 100.000 per persoon per bank. In het geval van Icesave komt een deel van die dekking voor rekening van het IJslandse en niet van het Nederlandse depositogarantiestelsel. Indien nodig zal DNB rekeninghouders faciliteren met hun beroep op de dekking in IJsland’, aldus de berichtgeving van DNB.
Provincie:
Tag(s):