maandag, 6. oktober 2008 - 22:41

'Ik hou van je, ik hou niet van je'

Almere

Stadsarchief Almere organiseert vanaf de Week van de Geschiedenis
(11-19 oktober 2008) de tentoonstelling Ik hou van je, ik hou niet van je. Jong en oud over Almere.

In een presentatie van interviewfragmenten met portret- en locatiefoto’s komen Almeerse jongeren en ouderen aan het woord over hun speciale plek in de stad. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 11 oktober. Burgemeester Annemarie Jorritsma vertelt dan háár verhaal over een bijzondere plek in Almere.

In aansluiting op het landelijke thema van de Geschiedenisweek, ‘Verhalen van Nederland’ ondervroeg het Stadsarchief achttien Almeerders over de plekken waaraan zij een heel goede of juist slechte herinnering hebben.

Variatie
Hun ‘Verhalen van Almere’ leveren een grote variatie aan locaties op: een park vol stilte, een rustgevende dijk, een vredige begraafplaats, een vrolijk café, een dynamische sportschool en een bruisend jongerencentrum. Maar ook: een lelijk zwart gebouw, storende windmolens, een snelweg vol ongelukken, een gevaarlijk visstekje en een treurige stoep in Almere Haven.

Persoonlijk
Natuurlijk komt een aantal plekken ter sprake vanwege hun schoonheid of lelijkheid: daarover kun je in Almere goed discussiëren. Maar het is opmerkelijk dat veel van de genoemde locaties juist verbonden zijn met persoonlijke gebeurtenissen, die bepalend waren in het leven van de geïnterviewden.

Daarbij valt op hoe moeilijk sommigen het vinden om een negatieve herinnering te produceren. Veel ondervraagden zijn trots op Almere – en soms bijna strijdbaar in de verdediging van hun stad. Al met al voor iedereen een aanleiding om de stad eens te leren kennen door de ogen van een ander!

De expositie is nog te zien tot en met 11 januari 2009. De complete interviews en alle foto’s komen vanaf de opening digitaal beschikbaar via www.almere.nl/stadsarchief.

-----------------------------------------------------------------------------------
Provincie:
Tag(s):