woensdag, 13. augustus 2008 - 21:08

Importheffing spaarlamp China snel afgeschaft

Den Haag

De importheffing van 66 procent op spaarlampen uit China wordt in oktober beëindigd. Osram, de Duitse producent van lampen, staakt haar verzet tegen het schrappen van de heffing. Dit heeft het ministerie van VROM woensdag laten weten.

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu is blij dat de importheffing op goedkope spaarlampen in de Europese Unie binnenkort verleden tijd zal zijn.

'Dit is goed nieuws. Spaarlampen worden een stuk goedkoper en daardoor wordt het voor consumenten nog voordeliger hun gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Gezien de stijgende energieprijzen voor huishoudens wordt het rekensommetje steeds eenvoudiger.

Je kunt op een gemakkelijke manier heel veel besparen op je energie-uitgaven door over te gaan op spaarlampen of led-verlichting. In aanschaf zijn ze iets duurder, maar ze verdienen zichzelf snel terug, ook omdat ze veel langer meegaan dan gloeilampen.

En ze zijn er tegenwoordig in diverse vormen, fittingen, vermogens en kleurkwaliteiten. Er zijn ook spaarlampen die je kunt dimmen en die echt sfeervol licht geven,' zegt de minister.

Als een gemiddeld huishouden alle gloeilampen door spaarlampen vervangt, bespaart het al snel 85 euro per jaar. Dan is er nog de winst voor het milieu: wie tien gloeilampen vervangt door spaarlampen, vermindert de CO2-uitstoot van zijn huishouden met zo'n 200 kilogram per jaar.

Minister Cramer: 'Naarmate meer mensen spaarlampen gebruiken, wordt de inzameling van gebruikte spaarlampen steeds belangrijker. In spaarlampen zit een kleine hoeveelheid kwik, het valt dus onder klein chemisch afval en mag niet zo maar in de vuilnisemmer verdwijnen.

Mensen kunnen hun oude spaarlamp ook gratis inleveren als ze een nieuwe kopen. Producenten zijn verplicht om deze op milieuverantwoorde wijze te recyclen.'
Provincie:
Tag(s):