dinsdag, 4. november 2008 - 8:30

In 2007 ontvingen apotheken 780 miljoen aan bonussen en kortingen

Almere

Apotheken en apotheekhoudende huisartsen ontvingen vorig jaar zo'n 780 miljoen euro aan bonussen en kortingen van de farmaceutische industrie. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar inkoopvoordelen en praktijkkosten van apotheken.

De bonussen en kortingen zijn in drie jaar tijd met 30% gestegen. In 2007 hield een gemiddelde standaardapotheek € 186.000 aan bonussen en kortingen over naast zijn vaste inkomen.

Apotheken bedingen al jaren forse bonussen en kortingen bij de farmaceutische groothandel voor het afnemen van medicijnen. De totale omzet van een apotheek bestaat hoofdzakelijk uit het tarief dat hij per recept bij de zorgverzekeraar declareert en de inkoopvoordelen die daar bovenop komen. Deze inkomsten moeten de kosten van de praktijk dekken en daarnaast zorgen voor het salaris van de apotheekeigenaar.

Omdat de totale inkomsten van de apotheek veel hoger zijn dan de som van de kosten en zijn norminkomen, wordt een deel van de bonussen en kortingen teruggehaald via de zogeheten clawbackregeling. Wat overblijft na verrekening van de clawback, is overwinst. Deze bedroeg in 2007 € 186.000 per apotheek.
Provincie:
Tag(s):