maandag, 20. oktober 2008 - 9:37

Inenting tegen Q-koorts van start

Den Haag

Vandaag begint in Noord-Oost-Brabant de vaccinatie tegen Q-koorts. De eerste inenting is op een bedrijf in Vinkel.

Duizenden schapen en geiten op de grote melkgeiten- en melkschapenbedrijven worden gevaccineerd tegen Q-koorts. Vanaf 3 november is het vaccin ook voor andere bedrijven en houders beschikbaar. Gezien de beperkte beschikbaarheid van het vaccin is het alleen beschikbaar voor bedrijven binnen een straal van 45 kilometer rond de haard van de besmetting in Uden.

Er zijn 80.000 doses vaccin beschikbaar. Elk dier moet twee keer gevaccineerd worden, dus er kunnen 40.000 dieren worden gevaccineerd. Omdat de humane epidemie van Q-koorts zich concentreert rond Uden, is het vaccin alleen beschikbaar voor geiten en schapen op bedrijven binnen een straal van 45 km rond Uden.

In Brabant zijn in 2008 meer Q-koorts gevallen bij mensen geconstateerd dan ooit daarvoor. De meeste van deze besmettingen verlopen zonder symptomen of als een milde griep, maar een besmetting kan ook leiden tot een longontsteking waarvoor soms ziekenhuisopname noodzakelijk is. De minister kiest voor een vaccinatieprogramma om te voorkomen dat mensen besmet raken met Q-koorts. Zij doet dat naast de al genomen maatregelen: de meldingsplicht, mestmaatregel en hygiëneadviezen.
Provincie:
Tag(s):