vrijdag, 3. oktober 2008 - 13:18

Infectie oorzaak problemen na operaties Havenziekenhuis

Rotterdam

Een bacteriële infectie is de oorzaak van het ziek worden van een aantal patiënten die op donderdag 25 en vrijdag 26 september zijn geopereerd in het Havenziekenhuis Rotterdam. Dit heeft het ziekenhuis vrijdag 3 oktober laten weten.

De externe onderzoekscommissie heeft vastgesteld dat een gebruikt anesthesiemiddel de bron van de infectie is geweest. De toestand van één van de getroffen patiënten is nog kritiek.

Uit literatuuronderzoek is gebleken dat bacteriën zich snel kunnen vermeerderen in dit anesthesiemiddel. Het middel wordt met een injectie direct in de aderen toegediend.

De kans op ziek worden van een patiënt is groot als het middel besmet is. Het onderzoek van de commissie richt zich nu op de vraag hoe de bacterie bij het middel is gekomen.

De externe onderzoekscommissie is maandag 29 september door de directie van het Havenziekenhuis Rotterdam ingesteld. Voorzitter van de commissie is dr. J. van Steenbergen, epidemioloog en verbonden aan het RIVM.

De commissie bestaat tevens uit een internist-intensivist en een anesthesioloog. Het Havenziekenhuis Rotterdam heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld van de bevindingen.
Provincie:
Tag(s):