maandag, 31. maart 2008 - 12:43

Inhoudelijke behandeling HIV-zaak in mei

Groningen

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de drie verdachten in de HIV-zaak wordt verwacht op maandag 19 en dinsdag 20 mei 2008 in het gerechtsgebouw te Groningen.

De verdachten, drie mannen van respectievelijk 34, 48 en 49 jaar worden ervan verdacht dat zij diverse slachtoffers met verdovende middelen hebben gedrogeerd om deze slachtoffers vervolgens seksueel te misbruiken. Hierbij was in een aantal gevallen sprake van het toedienen van HIV-besmet bloed via injectiespuiten. De verdachten zochten contact met de slachtoffers via het internet, waarna de ontmoeting en de strafbare feiten hebben plaatsgevonden.

De mannen zitten in voorlopige hechtenis op basis van de verdenking zware mishandeling met voorbedachten rade te hebben gepleegd. Daarnaast zitten zij vast op basis van de verdenking verkrachting te hebben geplaagd, danwel het hebben van seks met personen die in onmacht zijn geraakt. Ook zitten zij vast voor het bezit van verdovende middelen.

In totaal hebben veertien mannelijke slachtoffers aangifte gedaan bij de politie. Daarnaast hebben negen mannen een ondersteunende getuigenverklaring afgelegd. Het politieonderzoek is inmiddels afgerond.

Verschillende deskundigen hebben een rapport geschreven. Begin maart is het rapport over de zogenaamde virologische vergelijking binnengekomen. Daarbij is gekeken naar het verband tussen de bij de slachtoffers gevonden virusstammen (van het HIV-virus) en de bij de verdachten aangetroffen virusstammen.

De laatste pro forma-zitting is geweest op maandag 28 januari 2008. De rechtbank heeft de zaak toen aangehouden tot maandag 21 april 2008 om 09.00 uur. Op die datum kan de zaak nog niet behandeld worden.
De verwachting is dat op maandag 19 en dinsdag 20 mei 2008 de daadwerkelijke inhoudelijke behandeling mét alle benodigde rapportages kan plaatsvinden. Woensdag de 21e mei is gereserveerd voor eventuele uitloop.
Provincie:
Tag(s):