dinsdag, 4. maart 2008 - 9:08

Initiatiefwet verbod op kraken

Amsterdam

Het CDA, de VVD en de ChristenUnie werken aan een gezamenlijke initiatiefwet om het kraken van woningen en bedrijfspanden te verbieden. In die wet worden ook aanvullende maatregelen genomen om ongewenste speculatie te bestrijden en leegstand tegen te gaan, ook na 1 jaar leegstand.

De fracties willen de wet voor de zomer voor advies naar de Raad van State sturen. Het is de bedoeling dat de wet nog in 2008 in werking treedt, zodat de politie nog dit jaar vaker kan optreden tegen krakers die lak hebben aan wet- en regelgeving.

CDA, VVD en ChristenUnie zijn ook ongerust over de periode vóórdat het kraakverbod in werking treedt. Het aantal incidenten rond krakers lijkt de laatste maanden toe te nemen. Zo werden eerdere deze maand krakers tot celstraf veroordeeld omdat ze een voorbijganger permanent letsel toebrachten. Ook tegen een agent werd er geweld gebruikt. Tijdens een ontruiming van een kraakpand in Amsterdam werd de politie beschoten door krakers met levensgevaarlijke katapulten en moeren.

De indieners van het kraakverbod willen daarom dat het OM in de periode voor het kraakverbod vaker en harder optreedt tegen krakers. Het zou goed zijn als het Openbaar Ministerie meer prioriteit geeft aan de ontruiming van kraakpanden, vervolging van krakers op basis van het kraakdelict in het eerste jaar van leegstand en vervolging van krakers op basis van andere delicten zoals bijvoorbeeld vernieling van het pand of geweld tegen de pandeigenaar of omwonenden.

De fracties van het CDA, de VVD en de ChristenUnie hebben daarom Kamervragen gesteld aan de minister van Justitie. Minister Hirsch Ballin is gevraagd om in overleg met het Openbaar Ministerie te treden met als doel aan hardere aanpak van krakers.
Provincie:
Tag(s):