dinsdag, 16. december 2008 - 10:10

Innovatieve reparatie van beschadigde buis

Heerenveen

De beschadigde buis onder het Heerenveense kanaal wordt deze week op een innovatieve manier gerepareerd. De reparatie houdt in dat een met polyesterhars gevulde kous met waterdruk binnenste buiten in de leiding wordt afgerold en zo volledig tegen de buiswand gedrukt wordt.

Daarna wordt het water, waarmee deze kous is ingevoerd, verwarmd. De polyesterhars hardt hierdoor uit en zo wordt een nieuwe constructieve naadloze buis gevormd. Deze buis is net zo sterk als de buis die beschadigd is en kan weer minimaal 50 jaar mee. Waar traditionele methoden enkele weken stremming van de watergang zouden veroorzaken, wordt nu in enkele dagen hetzelfde gerealiseerd zonder enig overlast.

De oorzaak
Door overslagwerkzaamheden van bagger is schade veroorzaakt aan een buis (onderleider) onder het Heerenveense kanaal ter hoogte van vuilstort de Wierde. De oorzaak van de kapotte buis was een baggerschuit die een meerpaal heeft neergelaten en deze door de buis drukte. Daardoor stroomde het water met geweld vanuit het Heerenveense kanaal de naastgelegen bedrijventerreinen binnen.

De gemeente Heerenveen schakelde direct een duikploeg in om onderzoek te doen naar de schade en de mogelijkheid om deze schade te herstellen. De oplossing was voldoende om het gat in de buis tijdelijk te herstellen en de wateroverlast op te heffen.
Provincie:
Tag(s):