vrijdag, 24. oktober 2008 - 13:58

Inspectie houdt twaalf sportvliegtuigjes aan de grond

Den Haag

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft besloten dat er in Nederland tot nader order niet meer mag worden gevlogen met de Zenair Zodiac CH601 XL. Dit is het gevolg van de voorlopige resultaten van het onderzoek naar het ongeval met een sportvliegtuigje op 14 september op het Markermeer ter hoogte van Hoorn, waarbij twee inzittenden omkwamen. Dit heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat vrijdag 24 oktober laten weten.

Vleugel omgevouwen
In Nederland zijn er twaalf XL's geregistreerd. Uit voorlopig onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en technische experts van de inspectie is gebleken dat het vliegtuigje neerstortte doordat de rechtervleugel omhoog vouwde.

Vanaf 2006 tot heden hebben wereldwijd ten minste zeven ongevallen met de Zenair Zodiacs CH601 plaatsgevonden, waarbij één of beide vleugels bezweken. Het onderzoek naar deze gevallen en dat in Nederland heeft nog geen eenduidige oorzaak opgeleverd, maar er zijn indicaties dat de maximale sterkte van het luchtvaartuig onvoldoende is om de normale lasten tijdens het vliegen te dragen.

Het gaat om een Amerikaans ontwerp. In Tsjechië is dit toestel voor de Europese markt gebouwd en in Duitsland getest. De Duitse en Nederlandse luchtwaardigheidscriteria zijn dezelfde.
Provincie:
Tag(s):