woensdag, 5. november 2008 - 21:50

Inspectie onderschept 140 fosforzuur-containers

Rotterdam

De Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft in de Rotterdamse haven tussen 1 oktober en 4 november een verzending van in totaal 140 containers met fosforzuur onderschept die niet waren voorzien van de juiste gevaarsetiketten. De containers waren in Hong Kong aan boord gezet en waren onderweg naar het Noord-Duitse Altmoorhausen. Dit heeft de Inspectie woensdag 5 november bekendgemaakt.

Voor de containers waren papieren etiketten gebruikt die tijdens de overtocht onleesbaar waren geworden of er waren afgewaaid. Ook de verpakkingen in de containers waren niet goed gelabeld. Bovendien was lading niet goed vastgezet.

Een inspecteur van de Inspectie Verkeer en Waterstaat constateerde begin oktober de gebreken bij de eerste lading containers. Bij navraag bleek dat ook de containers die nog onderweg waren op dezelfde manier waren voorzien van etiketten.

Daarop zijn alle inkomende containers van dezelfde verzending geblokkeerd voor verder vervoer totdat de juiste etiketten zijn aangebracht en de lading goed is vastgezet.

Het gebruik van de juiste etiketten bij gevaarlijke lading speelt een belangrijke rol bij de veiligheid van het transport en bij de beheersing van calamiteiten. Zo mogen bepaalde stoffen niet bij elkaar vervoerd worden en moeten hulpdiensten bij een incident direct kunnen zien met welke gevaarlijke stof ze te maken hebben.

Fosforzuur is een bijtende stof die onder andere gebruikt wordt bij de productie van kunstmest en schoonmaakmiddelen.
Provincie:
Tag(s):