vrijdag, 25. januari 2008 - 23:46

Intensive care maandag in gebruik

Enschede

Het mobiele hospitaal op de parkeerplaats van het Medische Spectrum Twente in Enschede is opgebouwd. Vijftig landmachtmilitairen hebben vanaf donderdagavond met man en macht gewerkt aan het plaatsen van de intensive care-unit met operatiekamer.

Maandag werd in het Enschedese ziekenhuis de resistente bacterie Acinetobacter Baumannii geconstateerd. De directie van het ziekenhuis vroeg het ministerie van Defensie gisteren om militaire bijstand in de vorm van een noodvoorziening voor de IC-patiënten. Nadat groen licht was gegeven werden bij 400 Geneeskundig Bataljon in Ermelo in allerijl de containers met bouwelementen en medische apparatuur ingeladen. Het militaire konvooi, bestaande uit twintig vrachtwagens, arriveerde donderdagavond rond half tien in Enschede.

De manschappen hadden ongeveer tien uur nodig om het mobiele hospitaal op te bouwen. De noodvoorziening heeft een afmeting van veertig bij vijftig meter. Op dit moment wordt de gehele unit brandschoon gemaakt en de apparatuur getest. Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen voordat de eerste patiënten van het Medisch Spectrum Twente in de nieuwe voorziening worden behandeld.

Het tijdelijke hospitaal blijft naar verwachting zes weken tot drie maanden staan. Een soortgelijke IC-afdeling staat ook op het Nederlandse kamp in Tarin Kowt in Afghanistan.
Provincie:
Tag(s):