maandag, 22. september 2008 - 9:21

Interieur getuigt van noodlot Joodse familie

Amsterdam

In Amsterdam Oud-Zuid is een interieur ontdekt van een Joodse familie. Het interieur van een voorkamer in de J.J. Viottastraat is niet veranderd sinds de bewoners in 1942 werden afgevoerd naar concentratiekampen. Alexander Westra, universitair docent Erfgoedstudies (UvA), trof de kamer aan bij een project ter inventarisatie van historische interieurs.

In 1942 werd de familie van bankier Lodewijk Korijn, die eerder dat jaar gestorven was, op transport gesteld. Zijn vrouw Debora stierf in maart 1945 in Bergen-Belsen. Hun drie dochters kwamen in 1943 om het leven in Sobibor en Auschwitz.

De afgelopen decennia werd het pand in de J.J. Viottastraat gebruikt als studentenhuis. De voorkamer werd een gemeenschappelijke ruimte, maar de studenten veranderden er nooit iets aan. Het is buitengewoon zeldzaam dat een Amsterdamse school-interieur de tijd zo gaaf doorstaat.

‘In het Anne Frank Huis zijn bijna alle authentieke elementen weg', zegt Rob van der Laarse, erfgoedhistoricus aan de UvA. ‘Het is een uniek tijdsdocument. In deze ruimte is het historisch interieur nog aanwezig van het geassimileerde Joodse gezin dat daar woonde. Dat is dus niet alleen interessant voor kunsthistorici, het hoort bij het erfgoed van Amsterdam. Daar wil elke Amerikaanse of Israëlische toerist natuurlijk naar komen kijken.'

Alexander Westra: ‘De kamer vertelt op een heel directe manier het verhaal van de ondergang van de Amsterdamse Joden.'

Onlangs kocht een vastgoedontwikkelaar het pand. Daarom moet de Amsterdamse politiek in actie komen, vinden de twee historici, die bezorgd zijn over de toekomst van het erfgoed. Zij vinden dat een instelling dit pand zou moeten aankopen.
Provincie:
Tag(s):