dinsdag, 9. september 2008 - 14:02

Internationale luchtverdedigings-oefening op De Peel

Den Haag

Zo'n 1500 militairen uit binnen- en buitenland zijn begin deze maand gestart met de oefening Joint Project Optic Windmill (JPOW) op luchtmachtbasis De Peel. Deze luchtverdedigingsoefening is toonaangevend in de wereld.

Het doel van JPOW is om diverse luchtverdedigingssystemen binnen NAVO optimaal te laten integreren om zo de dreiging van vijandelijke ballistische raketten en kruisvluchtwapens te neutraliseren. Tijdens de oefening worden diverse systemen ingezet tijdens fictieve missies, waarbij de samenwerking en integratie van de systemen voorop staat. Bijzonder hierbij is dat de evaluaties gedurende de oefening dagelijks worden gepresenteerd, zodat vrijwel direct andere tactieken en procedures getest worden.


Naast het PATRIOT-luchtverdedigingssysteem van de Koninklijke Luchtmacht, nemen systemen van landmacht, marine en andere landen deel aan de oefening. Deze worden tijdens JPOW in een gesimuleerde omgeving uitvoerig getest en geïntegreerd. De belangrijkste deelnemers aan JPOW komen naast Nederland uit onder meer Amerika, Duitsland, Italië, Spanje en Noorwegen.


JPOW wordt voor het eerst niet op één locatie gehouden. Vanuit het Missile Defence Integration and Operations Center (MDIOC) in Colorado Springs en het NAVO Integrated Test Bed (ITB) in Wassenaar wordt via een bestaand NAVO netwerk aan de oefening deelgenomen.
Provincie:
Tag(s):