zaterdag, 24. mei 2008 - 22:56

Internationals maken het Van Basten lastig

(Elfvoetbal) Marco van Basten zal een paar zeer lastige knopen moeten doorhakken de komende weken. De internationals die een galavoorstelling tegen de Oekraïne (3-0) gaven verdienen op basis van die wedstrijd eigenlijk een plek bij de eerste elf. En dan te bedenken dat Edwin van der Sar, Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben en Robin van Persie er nog niet eens bij waren.

Van Basten startte met de verwachte basisopstelling. Maarten Stekelenburg, André Ooijer, Johnny Heitinga, Wilfred Bouma, Giovanni van Bronckhorst, Demy de Zeeuw, Orlando Engelaar, Dirk Kuijt, Rafael van der Vaart, Ibrahim Afellay en Klaas-Jan Huntelaar mochten zich bewijzen voor de ogen van de bondscoach in een matig gevulde Kuip.

Vooral voor Ooijer, De Zeeuw, Engelaar, Kuijt, Afellay en Huntelaar was de slecht bezochte interland een belangrijke testcase. Als maandag Sneijder, Van Nistelrooij, Robben en later wellicht Mario Melchiot en Van Persie weer aansluiten bij de groep, wordt de concurrentie heviger. Tijd om fouten te maken of rustig aan te doen is er dan niet meer en daarom moesten zij zich nu bewijzen.

Vooral omdat Sneijder, Van Nistelrooij en Van Persie normaal gesproken altijd een basisplaats hebben onder Van Basten. Van Persie weet echter als geen ander dat een goede vorm de mening van de bondscoach kan doen kantelen. Twee jaar geleden streefde hij Kuijt voorbij en werd de aanvaller van Arsenal basisspeler op het WK in Duitsland in plaats van de Katwijker. Die wetenschap moet bij Afellay, Kuijt en Huntelaar in het hoofd hebben meegespeeld. Een offday van een ander kan immers op termijn hun brood betekenen.

Wat dat betreft maakte de basiself tegen Oekraïne het in de eerste helft Van Basten meer dan lastig. Oranje speelde namelijk geweldig, wervelend en als een geöliede machine. Engelaar en De zeeuw verstopten zich niet en boden zich veelvuldig aan, Kuijt en Afellay trokken om beurten goed naar binnen om ruimte te maken voor de opkomende backs en Huntelaar en Van der Vaart begrepen elkaar alsof ze al jaren samenspeelden.

In de 22ste minuut werd het goede spel beloond. Afellay en van Bronckhorst zette een aanval aan de linkerkant op en laatstgenoemde slingerde bal voor bij de tweede paal. Kuijt was op tijd gearriveerd en knikte binnen: 1-0.

Er moet helaas wel bij vermeld worden dat de Oekraïne bijzonder zwak acteerde. De bezoekers leken er niet veel zin in te hebben en gunde Oranje alle ruimte. Het Nederlands elftal mocht naar hartelust aanvallen, zelfs door het centrum. In de 38ste minuut vond Engelaar Van der Vaart, die Huntelaar op het randje van buitenspel kon aanspelen. De aanvaller van Ajax - tot dan veelvuldig geschopt door verdediger Chygrynskiy - schudde zijn tegenstander van hem af en schoot koel raak: 2-0.

Van Basten wisselde niet in de tweede helft, en terecht. De formatie verdiende het ook onaangetast te blijven. Vooral Afellay - die altijd eerst naar voren kijkt - en Kuijt speelden fantastisch. De aanvaller van Liverpool was onvermoeibaar en voerde ook zijn verdedigende taken goed uit. Samen met Engelaar is hij bovendien één van de weinige Oranje-intenationals die fysieke kracht met zich meebrengt. En dat is op een groot toernooi onmisbaar.

Engelaar beschikt daarnaast ook over een goede pass en timing. Hij stuurde in de 47ste minuut Huntelaar weg, die de 3-0 op de schoen had. De spits schoot echter te gehaast, waardoor de inzet kracht en richting miste.

Na 60 minuten had Van Basten genoeg genoten. Hij bracht Tim de Cler, Ryan Babel en Khalid Boulahrouz voor Giovanni van Bronckhorst, Ibrahim Afellay en Johnny Heitinga.

Babel bekroonde zijn invalbeurt direct met een doelpunt. Een schoonheid van een pass van Van der Vaart bereikte de aanvaller in de 64ste minuut en hij stifte de bal over doelman Kernozenko. Iedereen zag dat de bal voor de doellijn weer werd weggehaald, behalve de assistent-scheidsrechter. Die gaf om een onverklaarbare reden een goal, terwijl de bal nooit de krijtstreep was gepasseerd: 3-0.

De bondscoach gunde ook Joris Mathijsen, Nigel de Jong en Denny Landzaat nog speeltijd. Zij vervingen Bouma, De Zeeuw en Van der Vaart. Uit de invalbeurt van het drietal kon niet veel worden herleid, behalve van dat ook zij moeiteloos ingepast kunnen worden op momenten dat het gevraagd wordt.

Het keuzes maken voor Van Basten is er al met al niet gemakkelijker op geworden. Over vier dagen moet de bondscoach zijn definitieve lijst inleveren bij de UEFA. Mario Melchiot (nog niet fit) en Landzaat (Engelaar en De Zeeuw zijn op dit moment beter) moeten zich ernstige zorgen maken gezien het vertoonde spel tegen de Oekraïne. Helaas voor de bondscoach mag hij tijdens het EK maar elf spelers opstellen. Gezien de sollicitaties van Afellay, Huntelaar en Kuijt gaat dat nog een hels karwei worden.
Categorie:
Tag(s):