maandag, 17. maart 2008 - 16:09

Internet oplichter moet straf nog uitzitten

Rotterdam

Op vrijdag 14 maart is in Rotterdam een 29-jarige man aangehouden, die twee onherroepelijke vonnissen voor verduistering en oplichting op zijn naam heeft staan. De man, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, had zijn straf nog niet uitgezeten. Hij is opgespoord en aangehouden door het TES, het Team Executie Strafvonnissen. Marktplaats.nl heeft daarbij informatie geleverd die voor de opsporing en aanhouding van belang is geweest.

De man is in 2006 door de Gerechtshoven Amsterdam en Den Haag veroordeeld tot in totaal 734 dagen gevangenisstraf voor oplichting en verduistering. De man heeft verder meerdere maatregelen tot schadevergoeding opgelegd gekregen. Als hieraan niet wordt voldaan, staat er een vervangende hechtenis van in totaal 447 dagen tegenover.

De strafbare feiten werden op internet gepleegd. Via Marktplaats.nl werden goederen te koop aangeboden, zoals GSM-toestellen en kaarten voor het Pinkpopfestival, waarbij de vraagprijs lager was dan de gangbare prijzen. De artikelen werden vervolgens niet geleverd.

Tevens probeerde de man via advertenties de beschikking te krijgen over bankrekeningen. Als reden hiervoor gaf hij op dat hij zelf problemen had met de belastingdienst. Daarbij stelde hij aan degene die een bankrekening ter beschikking zou stellen een vergoeding in het vooruitzicht van 400 tot 600 euro per week. Deze rekeningen werden vervolgens gebruikt om de betalingen te ontvangen van goederen die hij "virtueel" te koop aanbood.
Provincie:
Tag(s):