donderdag, 14. februari 2008 - 13:36

Inzameling plastic groot succes

Haarlemmermeer

Het gescheiden inzamelen van plastic in de gemeente Haarlemmermeer is in de eerste twee maanden van de proef al een succes. Ruim 8000 kilo werd ingezameld.

In december 2007 zijn de gemeente en afvalbedrijf De Meerlanden gestart met het gescheiden inzamelen van plastic verpakkingsafval in Haarlemmermeer. Dit is onderdeel van een landelijke proef die wordt gehouden in verschillende gemeenten in Nederland.

Hoewel de officiële evaluatie pas in de zomer van 2008 wordt gehouden, blijkt in Haarlemmermeer de start al een succes. In de eerste twee maanden is meer dan 8000 kilo aan plastic opgehaald uit de 34 inzamelbollen. Op sommige plekken – Zwanenburg, Nieuw-Vennep en Vijfhuizen- zijn extra bollen neergezet om aan de snelgroeiende vraag te voldoen. Wethouder Nobel is zeer tevreden want het apart inzamelen draagt bij aan een duurzame gemeente.

Kunststoffen worden in Nederland op grote schaal gebruikt, bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal. Jaarlijks levert dit circa 1,2 miljoen ton kunststofafval op. Een groot deelt hiervan, ongeveer 45%, zit in het huishoudelijk afval. Te denken valt aan verpakkingen als folies, boterkuipjes, vleeswarenschaaltjes, plastic bekertjes, flessen en flacons etc. Dit type afval is zeer geschikt voor hergebruik.

Daarom heeft de gemeente Haarlemmermeer zich aangemeld voor de proef voor gescheiden inzamelen van plasticafval. Het gescheiden plastic verpakkingsafval wordt gerecycled. Plastic wordt gemaakt van aardolie. De gemeente wil duurzaam met haar omgeving omgaan. Plastic verpakkingsafval kan opnieuw worden gebruikt en hoeft niet te worden verbrand.

Het plastic is nu geen afvalproduct meer, maar een nieuwe grondstof; van het ingezamelde plastic worden nieuwe flessen en bijvoorbeeld fleece- en fleecesjaals en tennisballen. De inwoners van de gemeente zijn blijkbaar enthousiast over de inzameling.
Provincie:
Tag(s):