woensdag, 24. december 2008 - 12:54

Inzet camera’s op fietshelmen politie

Zeist

De politie Binnensticht (Zeist, De Bilt en Bunnik) gaat vanaf tweede kerstdag surveillanten van het bike-team in Zeist uitrusten met camera’s op hun fietshelm.

Wijkchef Barbara Bannink: “Onze politiebikers dragen de camera zichtbaar op de helm en deze neemt exact op wat de surveillant zelf ziet en hoort. Het is als het ware het ‘derde oog’ van de biker. De camera zal niet continu aanstaan, maar alleen worden ingezet wanneer sprake is van een misdrijf, overtreding en/of verdachte situatie. Een groot voordeel hiervan is dat de politie meer bewijsmateriaal kan verzamelen. Vooral bij vechtpartijen en rellen, arrestaties en onoverzichtelijke situaties kan beeldmateriaal achteraf handig zijn voor de bewijsvoering aan de rechter. Daarnaast wordt door het gebruik van de camera het opmaken van een proces-verbaal vereenvoudigd�.

Het blijkt dat de helmcamera al eerder goede resultaten heeft geboekt bij andere landelijke politiekorpsen zoals onder meer Drenthe, West-Brabant en Haaglanden. Deze korpsen maken hier sinds het voorjaar en de zomer gebruik van. In Engeland zet de politie al langere tijd de helmcamera in en daar werkt het vooral deëscalerend, mensen zijn minder agressief als ze weten dat ze worden gefilmd.
Provincie:
Tag(s):