dinsdag, 15. juli 2008 - 22:14

Inzet "lokauto" blijkt effectief

Den Haag

Politie Haaglanden maakt al enige tijd gebruik van een lokauto in wijken waar bewoners veel overlast van diefstal uit hun auto ondervinden. De lokauto bewees zich de afgelopen periode meerdere malen als effectief middel met twee aanhoudingen van autodieven als resultaat.

Op 6 juni werd de auto om 11.00 geplaatst, met op het middenconsole een dummy tomtom, in het dashbordkastje een dummy telefoon en op de bijrijdersstoel een lege laptoptas. Al om 14.30 ur ging het alarm in het bureau af ten teken dat er in de auto ingebroken werd. De dief had de dummy-tomtom en de lege laptoptas weggenomen. Agenten bekeken de beelden en herkenden de verdachte. Via de officier van justitie kregen zij toestemming voor de aanhouding van de 40-jarige Hagenaar, die een proces-verbaal kreeg. Hetzelfde scenario voltrok zich op 19 juni, toen de agenten ook naar aanleidng van de gemaakte beelden in de auto de verdachte herkenden. Op 24 juni hielden zij een 39-jarige Hagenaar aan als verdachte in deze zaak.

De lokauto –een standaardmodel van een veel verkocht merk – is voorzien van allerlei technische snufjes. Eén daarvan is een opname-unit waarmee de binnenzijde voortdurend vanuit vier hoeken wordt gefilmd. Zowel de achterbank als de voorstoelen worden kruislings in de gaten gehouden. Mocht een autokraker de auto openbreken, dan gaat er een stil alarm af dat binnenkomt op het politiebureau. Het grote voordeel van deze auto is dat het geen extra inzet van personeel kost. In Haaglanden zijn al op verschillende manieren lokauto’s ingezet, maar daarbij moesten er altijd politiemensen in de buurt zijn om te kunnen reageren bij een inbraak. Omdat de auto niet in de gaten wordt gehouden, is het voertuig ook voorzien van GPS. Haaglanden heeft een poule met daarin verschillende lokauto’s. Deze kunnen rouleren in de wijken waar het aantal auto-inbraken het hoogst is.
Provincie:
Tag(s):