woensdag, 3. december 2008 - 19:45

Ipod voor koeien wint Innovatieprijs 2008

Amsterdam

'SensOor' van Agis Automatisering is woensdag tot winnaar verkozen van de zevende Herman Wijffels Innovatieprijs 2008. Deze vinding - een soort 'ipod' voor koeien - registreert doorlopend de temperatuur van een koe via het oor om vroegtijdig ziekten te signaleren. De eerste prijs van 50.000 euro is vandaag door naamgever Herman Wijffels uitgereikt.

De prijswinnende vinding 'SensOor' zit in het linkeroor van de koe en registreert continue vitale signalen van een koe, zoals temperatuur, beweging en geluid. Deze waardes worden via een computer vergeleken met historische cijfers van de koe en data van bekende ziektepatronen. Bij afwijkingen volgt een melding. Zo signaleert het systeem in een vroeg stadium ziektes zoals tocht, uier- , baarmoeder- en tussenklauwontsteking, blauwtong en salmonella. De koe is dan direct te behandelen. De jury noemt de SensOor een uitstekend nieuw hulpmiddel. Naast eigen waarnemingen heeft de veehouder zo een instrument dat de gezondheidsstatus van elke koe continu meet.

In 2008 schreven zich liefst 409 ondernemers in voor de Hermans Wijffels Innovatieprijs, een recordaantal. De tien nominaties zijn verrassend en vooruitstrevend. En hoewel zeer verschillend van aard, helpen ze stuk voor stuk mens en milieu vooruit. In zeven jaar tijd is de prijs uitgegroeid tot een prestigieuze innovatieprijs in Nederland. Het totale prijzengeld is 122.500 euro.

Naast de hoofdprijs van 50.000 euro, zijn er nog drie geldprijzen uitgereikt. De tweede prijs van 37.500 euro is toegekend aan de visveilige vijzel voor watergemalen van FishFlow Innovations. De derde prijs van 25.000 euro ging naar Rijer en Jacob Lehmann van Demar heiwerken BV voor hun watervriendelijke warmtewisselaar.

De aanmoedigingsprijs van 10.000 euro voor ondernemers in de leeftijd tot dertig jaar is dit jaar gewonnen door Heleen Willemsen en Jeroen van den Hout van Babybloom BV. Zij ontwikkelden een beschermende couveuse voor baby's met een licht- en geluidwerende kap.
Categorie:
Tag(s):