maandag, 16. juni 2008 - 17:14

Is LED-verlichting bruikbaar in straatlantaarns?

Breda

Deze vragen en meer worden beantwoord in de proef die Breda uitvoert met LED- verlichting in straatlantaarns. De proef is uniek, omdat bij dit onderzoek, naast het technische onderzoek naar besparingsmogelijkheden, ook de beleving van omwonenden wordt betrokken.

Het is voor het eerst dat de beleving van bewoners wordt betrokken in onderzoek naar de toepassing van LED-verlichting in straatlantaarns.

Breda onderzoekt op dit moment wat de burger vindt van deze nieuwe manier van verlichten. Hoe beleven Bredanaars hun omgeving die is verlicht met LED- verlichting? Om deze vraag beantwoord te krijgen, is eerst onderzocht wat bewoners van de huidige straatverlichting vinden. Vervolgens vervangt de gemeente de reguliere armaturen door LED- verlichting. Na enige weken worden omwonenden opnieuw gevraagd naar hun mening over de nieuwe verlichting.

De proef vindt plaats in de straten Achtervang, Bijvang en Uitvang van de wijk Brabantpark. In elke straat is een ander type LED-verlichting opgehangen, die ieder een andere kleur licht uitstraalt.
De Achtervang kleurt ’s avonds koud wit licht. Er hangen in deze straat op dit moment vier armaturen van Indal, type Disq, uitgevoerd met gepatenteerde DIRECTA lenstechniek en REVOLED technologie voor de koeling van de LED.

In de Bijvang is gekozen voor groen licht. In het donker is het oog gevoeliger voor groen licht. Daarom wil Breda ook weten hoe dit licht ervaren wordt. In de Bijvang zijn vier armaturen van Innolumis, type straatverlichting geplaatst, voorzien van Sirus lichtbron.

In de Uitvang zijn vier armaturen van Philips, type CitySpirit Cone LED en twee armaturen Residential LED geplaatst. De LED lampen in deze armaturen hebben een warm witte kleur. Er is een speciaal optiek gebruikt om het licht direct op de weg te laten schijnen en geen licht vervuiling te veroorzaken.

Fabrikanten die meedoen met de proef zijn Indal, Innolumis en Philips.
Ook Imtech Infra heeft haar medewerking aan de gemeente aangeboden. Vanwege de samenwerking tussen Imtech Infra en Innolumis en het feit dat Imtech Infra in Breda een vestiging heeft, is Breda met deze partners aan de slag gegaan.
Provincie:
Tag(s):