donderdag, 10. juli 2008 - 13:17

Jaarlijks 4.400 kinderen met voetjes tussen de spaken

Groningen

Per jaar komen er 4.400 kinderen tussen de 0 en 12 jaar oud op de Eerste Hulpafdeling van een ziekenhuis terecht omdat ze met hun voet tussen de spaken van een fiets terecht zijn gekomen. Het gaat vooral om kinderen die bij hun ouders achterop de fiets zitten.

Vooral kinderen van 3, 4 en 5 jaar oud lopen veel risico. Zij zitten meestal achter op de fiets in een fietsstoeltje én hun benen worden steeds langer. Een spaakbeknelling zorgt meestal voor oppervlakkig letsel of kneuzingen (41%), maar ook botbreuken komen voor. 16% van de slachtoffertjes breekt het onderbeen, 10% hun enkel of verzwikt deze (12%).

Dit leed kan eenvoudig voorkomen worden! Het aanschaffen en juist installeren van spaakbescherming doet de truuk. En let wel: een spaakbeschermer is iets anders dan een jasbeschermer. Deze laatste is veel te dun.

Consument en Veiligheid ziet kansen om relatief eenvoudig veel letsels te voorkomen en gaat daarom volgend jaar campagne voeren om ouders te attenderen op het plaatsen van spaakbescherming op de fiets.
Provincie:
Tag(s):