dinsdag, 1. juli 2008 - 18:07

Jaarprijs 2008 van Stichting 1443 voor Hannes Weiss

Roermond

De Roermondse Stichting 1443 heeft de jaarprijs 2008 toegekend aan Hannes Weiss vanwege diens betrokkenheid bij de Sinti bedevaart die inmiddels meer dan 25 jaar in Roermond plaatsvindt. De stichting reikt deze prijs elk jaar aan iemand uit die met zijn of haar inzet, overtuiging en volharding een voorbeeld is voor anderen en anderen bezielt, vaak zonder dat hij of zij het zelf in de gaten heeft.

De uitreiking van de Jaarprijs vindt plaats tijdens een Eucharistieviering op zondag 20 juli tijdens jaarlijkse Sintibedevaart in het Kruiswegpark in Roermond. Aan de prijs is een bedrag van 500 euro (voor een goed doel), een oorkonde en een reversspeld met beeldmerk van de stichting 1443 gekoppeld.

Hannes Weiss onderscheidt zich door een inspirerende voorbeeldwerking, geestkracht en levenskracht. Sinds 1982 is Roermond het centrum van de zigeunerbedevaart in Nederland. Vóór die tijd kwamen er ook Sinti en Roma naar de Kapel van Onze Lieve Vrouw In 't Zand, maar sedert 25 jaar gebeurt dat in een georganiseerd verband. Vanuit heel Nederland en het aangrenzende buitenland komen dan ruim vijftig zigeunerfamilies naar Roermond om een week lang te bidden en feest te vieren rond de kapel van Onze Lieve Vrouw In 't Zand. Behalve een religieuze bijeenkomst is de Sinti-bedevaart ook een culturele ontmoeting om kennis te maken met de cultuur van zigeuners. Andere hoogtepunten tijdens de bedevaart zijn de processie naar de Kapel, het zegenen van de woonwagens en de kruisweg door het Kruiswegpark.

De Stichting 1443 fungeert als een stichting voor studiebeurzen ten behoeve van priesterstudenten c.q. diakens in opleiding. Daarnaast probeert de Stichting 1443 spiritualiteit vanuit een christelijke grondslag te stimuleren en wordt door haar aan een vrijwilliger de “Jaarprijs� toegekend.
Provincie:
Tag(s):