zondag, 3. februari 2008 - 17:06

Jack de Vries ontvangt Uruzgan commandant Geerts

Eindhoven

Staatsecretaris Jack de Vries heeft vanmiddag Kolonel Nico Geerts welkom geheten in Eindhoven. Kolonel Geerts gaf afgelopen woensdag het commando over aan kolonel Richard van Harskamp. Gedurende de zes maanden daarvoor gaf hij leiding aan de derde lichting van de Task Force Urzugan. Onder zijn bevel werd onder andere de grote operatie Spin Ghar uitgevoerd. Een operatie die veiligheid heeft gebracht in de omgeving ten noorden van Tarin Kowt.

De Vries vindt dat Geerts een goed leidersschap heeft getoond in het oorlogsgebied. De staatssecretaris zegt dat het afgelopen jaar een van de moeilijkste perioden in Uruzgan was gezien het overlijden van vijf militairen en de aanhoudende aanslagen met bermbommen. Toch heeft hij laten zien dat ISAF succesvol is ondermeer door het opruimen van de Baluchi-Vallei en het opzetten van Afghaanse opleidingen.

Geerts kijkt terug met een dubbel gevoel. "Het verliezen van jongens went nooit", zegt Geerts over het verlies van de gesneuvelde militairen. Maar hij is zeker ook positief. Hoewel de opruiming van de Baluchi-Vallei een van de moeilijkste was, was het ook een groot succes. Ook het opzetten van een ziekenhuis en de aanstelling van een politiechef worden gezien als grote stappen vooruit. De vooruitgang in Afghanistan gaat in onze westerse ogen misschien heel traag, maar voor Afghaanse begrippen gaat het hard, zo zei Geerts zondagmiddag.
Provincie:
Tag(s):