dinsdag, 17. juni 2008 - 13:09

Jan Marijnissen stopt als fractievoorzitter SP

Den Haag

Jan Marijnissen, het gezicht van de Socialistische Partij (SP), stopt als fractievoorzitter. Hij heeft dit dinsdagmiddag om 13.30 uur in een speciaal belegde persconferentie bekendgemaakt.

De nu 55-jarige Marijnissen maakte zijn besluit vanmorgen bekend in de fractievergadering. Marijnissen is 14 jaar lang fractievoorzitter van de politieke partij in de Tweede Kamer geweest en sinds 1988 landelijk partijvoorzitter.

“Ik heb het veertien jaar met liefde en plezier gedaan, maar de tijd is gekomen om plaats te maken voor een opvolger. Dit is daarvoor een uitstekend moment�, aldus Marijnissen. De regelmatig terugkerende problemen met zijn rug hebben meegespeeld bij het nemen van zijn beslissing. “Ik zal mezelf wat meer moeten ontzien.�

Rustiger aan
Jan Marijnissen heeft aangegeven ‘het wat rustiger aan te gaan doen’, maar wel kamerlid te blijven. Hij wil zich, nu hij wat meer tijd krijgt. gaan bezighouden met onderwerpen als globalisering, de vergrijzing en de toekomst van de publieke sector.

Opvolger
‘Tot donderdag 12.00 uur kunnen kandidaat-fractievoorzitters zich aanmelden. Vrijdag 20 juni om 12.00 wordt dan een nieuwe fractievoorzitter gekozen’, aldus Marijnissen.

Hernia
In 2005 kreeg Marijnissen te kampen met een hernia en was daardoor een halfjaar uit de running. Agnes Kant nam toen tijdelijk het fractievoorzitterschap waar. Harry van Bommel voerde als buitenlandwoordvoerder de debatten over de Europese grondwet.

Politicus van het jaar 2006
In 2006 werd Marijnissen door parlementaire journalisten uitgeroepen tot politicus van het jaar, vooral vanwege de enorme groei die de SP onder zijn leiding had gemaakt.
Provincie:
Tag(s):