dinsdag, 22. juli 2008 - 18:04

Japanse slagwerkgroep vervangt Colombiaanse dansgroep

Sas van Gent

Folkloredansgroep “Ballet de las Americas� uit Colombia zegt af voor het folklorefestival en wordt vervangen door de Japanse slagwerkgroep Feniks Taiko.Net als alle voorgaande jaren bleef het ook dit jaar tot het laatste moment spannend of alle groepen uiteindelijk in Sas van Gent zouden geraken.

De groep “Ballet de las Americas� zou zondag vanaf Bogota in Colombia vertrekken met het vliegtuig, maar een visumprobleem voor één – of meerdere - van de leden van de groep gooide roet in het eten.

Daarenboven stond de groep voor een groot dilemma. Deelnemen aan de massale demonstratie in de straten van Bogota tegen de extreemlinkse Colombiaanse terreurbeweging FARC of alsnog afreizen naar Sas van Gent met enkele deelnemers minder. De festivaldirectie van het Internationaal Folklorefestival Zeeland kreeg maandagochtend te horen dat de groep niet naar Sas van Gent zou komen. Aangenomen wordt dat ze mee hebben gelopen in de massale demonstratie in Bogota. Een demonstratie die ook elders in de wereld werd gehouden aangestuurd vanuit Parijs door de pas bevrijde Ingrid Betancourt.

De groep zal worden vervangen door de zeer spectaculaire Japanse slagwerkgroep Feniks Taiko. Taiko betekent ‘dikke trommel’. De zwaarste drum weegt meer dan 100 kg. Taiko spelen doe je niet met je handen maar met je hele lichaam.

De Taiko drum maakt zo'n ver dragend geluid, dat vroeger gezegd werd, dat de grenzen van een dorp bepaald werden door de reikwijdte van de klank van de dorps Taiko. Niet te verwonderen dus dat Taiko een centrale plaats inneemt in de gemeenschap, en niet alleen vanwege zijn muzikale eigenschappen. Deze groep belooft een waardige vervanger te zijn voor de groep uit Colombia. De Japanse slagwerkgroep Feniks Taiko zal komende zaterdagavond 26 juli optreden op het Keizer Karelplein te Sas van Gent
Provincie:
Tag(s):