zaterdag, 3. mei 2008 - 11:06

"Jerryteam" maakt einde aan GHB-handel

Emmen

Eind 2007 kreeg de politie meerdere signalen binnen dat in Emmen en omgeving in toenemende mate werd gehandeld in GHB. Bij drie incidenten, die kort na elkaar plaatsvonden, was GHB in het spel, een zorgelijke ontwikkeling en dus tijd om in te grijpen.

Het onderzoeksteam heeft meerdere tips en informatie gebundeld. Al snel hadden zij zicht op een 30-jarige verdachte uit Emmen. Hij zou, onder meer vanuit een woning in Angelslo, GHB hebben verhandeld aan diverse afnemers in de omgeving. Tijdens het onderzoek naar de dealer kwam de politie in een kort tijdbestek in aanraking met drie afnemers van GHB.

In december 2007 werd een bestuurder op de openbare weg in Emmen aangetroffen in zijn personenauto. Mogelijk had hij een epileptische aanval. Ambulancepersoneel wilde de man behandelen, maar hij gedroeg zich erg agressief tegen de hulpverleners. Agenten die ter plaatse waren wisten de man in bedwang te houden en hebben hem geboeid naar het ziekenhuis overgebracht. De man verklaarde dat hij GHB had ingenomen. Hij was verslaafd aan deze drug. 24 uur per dag heeft hij de drug nodig om enigszins ‘normaal’ te kunnen functioneren. In zijn voertuig werd een flesje met 300 ml GHB aangetroffen. De bestuurder was één van de afnemers van de 30-jarige dealer.

Begin januari 2008 werd een personenauto staandegehouden tijdens een verkeerscontrole in Emmen. In de auto werden twee buisjes met GHB aangetroffen. De passagiere die in de auto zat, bleek eveneens een afnemer van de dealer uit Emmen.

Kort na het vorige incident hebben agenten twee mannen aangehouden op verdenking van het vernielen van onder meer auto’s. In hun eigen auto, werden twee flesjes GHB aangetroffen. Ook deze personen konden worden gelinkt aan de hoofdverdachte.

Naar aanleiding van deze incidenten werd op 8 januari een zoeking gedaan in de woning van de verdachte. Er werd een grote hoeveelheid lege jerrycans aangetroffen. Uit onderzoek en na verklaringen van de verdachte bleek hier GHB in te hebben gezeten. Het onderzoeksteam werd vanaf dat moment ‘het Jerry team’ genoemd. Bij grotere zaken is het gebruikelijk dat onderzoeksteams intern een ‘eigen naam’ krijgen. De verdachte werd aangehouden wegens overtreding van de Opiumwet en ingesloten voor verhoor. Tijdens het verhoor bekende de verdachte dat hij al meer dan een jaar handelde in GHB. Hij verklaarde de drugs niet zelf te hebben geproduceerd. De verdachte bekende ruim 60 liter te hebben verhandeld aan ongeveer 25 afnemers. Hij verkocht de GHB voor ongeveer € 110,-per liter. De politie heeft meerdere gebruikers gehoord die het verhaal van de dealer bevestigen. De verdachte is na meerdere keren te zijn verhoord, in vrijheid gesteld. Het dossier is in februari opgemaakt en gaat naar het Openbaar Ministerie. Het is nog niet bekend wanneer de man zich voor de rechter moet verantwoorden.
Provincie:
Tag(s):