dinsdag, 1. januari 2008 - 16:26

Jeugd hindert hulpdiensten

In vier plaatsen in Friesland maakten omstanders het werk van de hulpdiensten zeer lastig. Agenten en brandweermensen werden gehinderd bij hun werk. De politie moest dan ook ingrijpen. Hieronder een opsomming:

In Akkrum heeft de politie op It Achterom een 21-jarige inwoner van Akkrum aangehouden. De man gooide met zwaar vuurwerk naar medewerkers van de brandweer en de politie. De verdachte maakte deel uit van een groep van zo’n dertig jongeren. De groep had een grote vuurstapel met daarin kerstbomen en pallets nabij een supermarkt in brand gestoken. De brandweer werd gehinderd door de groep. Ook na de komst van de politie bleven de jongeren hinderlijk aanwezig en werd er verschillende malen met (zwaar) vuurwerk en lege flessen naar de medewerkers van de hulpdiensten gegooid. De agenten moesten een linie vormen om zo de menigte op afstand te houden. De 21-jarige werd hierbij aangehouden omdat agenten hadden gezien dat de man twee keer met zwaar vuurwerk had gegooid. Nadat de brand was geblust en de rommel was opgeruimd keerde de rust in Akkrum weer.

Op de Langebuorren in Marrum wilden ruim 100 omstanders verhinderen dat een brandende auto werd geblust. Ze bedreigden enkele omliggende woningen en terwijl de brandweer het vuur probeerde te bestrijden werden ze bekogeld met aangestoken vuurwerk. Een aantal jongeren probeerde zelfs knopen in de brandweerslangen te leggen. Nadat er verschillende politie-eenheden in Marrum waren gearriveerd keerde de rust snel terug. De politie stelt een nader onderzoek in naar de autobrand en het hinderen van de hulpdiensten.

De politie trof in Stiens om 4.00 uur twee groepen jongeren aan die met elkaar op de vuist wilden. Aanleiding was dat een lid van de ene groep, een 18-jarige inwoner van Vrouwenparochie, was mishandeld door een lid van de andere groep. De politie kon de gemoederen enigszins tot bedaren brengen. Toen de agressie weer oplaaide heeft de politie een linie gevormd. Hierop keerde de rust weer.

In Surhuisterveen werden agenten bekogeld met vuurwerk en bierflesjes. De agenten namen polshoogte na een melding van vernielde winkelruiten op de Kolk. Toen de agenten polshoogte wilden nemen werden ze bekogeld met zwaar vuurwerk en bierflesjes. Door de zware mist kon niet goed worden gezien wie wat had gedaan. Om de zaak niet verder te laten escaleren verlieten de agenten het centrum van Surhuisterveen.
Provincie:
Tag(s):