donderdag, 17. juli 2008 - 18:39

Jeugddetentie voor minderjarigen na mishandeling broer en zus

Den Haag

De kinderrechter heeft donderdag 17 juli zes minderjarige kinderen jeugddetentie en werkstraffen opgelegd voor het stelselmatig mishandelen van een 8- en 11-jarige broer en zus uit Rijswijk. Daarnaast kregen de daders voorwaardelijke straffen met een proeftijd van twee jaar opgelegd. Alle daders zijn tussen de 12 en 15 jaar oud.

De slachtoffers werden vanaf de zomer van 2007 geterroriseerd door hun belagers. De zaak kwam aan het rollen toen de broer en zus samen met hun moeder begin dit jaar bij de politie aangifte deden. Zij vertelden hoe zij door een groep van in totaal tien kinderen in elkaar werden geslagen, terwijl daar met een mobiele telefoon opnamen van werden gemaakt.

De politie kwam de daders op het spoor door rechercheonderzoek, verklaringen en bewijs op mobiele telefoons en computers. Het Openbaar Ministerie vond de zaak zo ernstig, dat het besloot om de verdachten voor te leiden bij de rechter-commissaris. Dit komt zelden voor bij zulke jonge kinderen. Ook de rechter-commissaris nam de zaak hoog op en besloot de kinderen in bewaring te stellen. De zes kinderen hebben tussen de 11 en 41 dagen in voorarrest gezeten. Vier daders die een kleinere rol hadden bij de mishandelingen, zijn eerder al door de kinderrechter afgestraft.

Het Openbaar Ministerie is tevreden over de opgelegde straffen. De manier waarop de verdachten de twee slachtoffers hebben mishandeld, en de jonge leeftijd van de daders hebben voor veel ophef gezorgd. Zowel in de media als in de woonomgeving van daders en slachtoffers. Een dergelijke straf past volgens het OM dan ook bij de gepleegde feiten.
Provincie:
Tag(s):