vrijdag, 14. maart 2008 - 10:00

Johnny B. helemaal niet betrapt op brandstichting

Johnny B. die wordt gezien als de pyromaan van ’t Zandt, blijkt helemaal niet ‘bijna’ op heterdaad te zijn betrapt. Dit maakte de verdediging van B. bekend. Tijdens de persconferentie maakte het Openbaar Ministerie bekend dat B. gezien is toen hij een schuurtje in Eenum is ingegaan. Uit observatie verslag blijkt dit helemaal niet te kloppen.

Niet alleen bij het ingaan van het schuurtje is B. niet gezien, ook bij het eventueel verlaten van het schuurtje is hij niet gezien door het observatieteam. Het OM liet tijdens de persconferentie weten dat de politie direct in het schuurtje is gaan kijken nadat B. de schuur zou hebben verlaten. In werkelijkheid blijkt dit twee uur later te zijn geweest. Het binnen gaan van het schuurtje is alleen gebeurd op basis van waarneming van lichtschijnsel.

‘Uit observaties is slechts gebleken dat onze cliënt enkele uren voordat de poging tot brandstichting in de schuur is ontdekt in de buurt van Eenum is gezien. Enig verband tussen cliënt en het schuurtje is uit observaties niet naar voren gekomen’, aldus advocatenkantoor Anker en Anker.

De advocaten van B. vinden het opmerkelijk dat de woordvoerder van het OM deze onjuiste weergave van de feiten in het persbericht (slechts) heeft gekwalificeerd als ‘tekstuele dwalingen’.

Ander opmerkelijk detail is dat een journalist tijdens het onderzoek een maand lang heeft kunnen meekijken in het politieonderzoek. Hierbij heeft de journalist volgens het advocatenkantoor volledige openheid van zaken in het onderzoek gekregen. Dit terwijl andere media het met de gegevens moest doen die de politie wilde vrijgeven.
Provincie:
Tag(s):