maandag, 7. juli 2008 - 10:35

Jong geleerd, jong in de fout

Groningen

Jonge volwassenen van wie de ouders ooit werden verdacht van een misdrijf komen vaker in aanraking met de politie dan hun leeftijdsgenoten. Die samenhang is groter met verdachte moeders dan met verdachte vaders. Dit blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft bekendgemaakt.

Als ouders met jonge kinderen met de politie in aanraking komen, vergroot dit de kans dat deze kinderen zelf later ook ooit met de politie in aanraking komen. In 2005 was een op de acht jongeren tussen de 18 en 22 jaar, in de periode sinds 1996, verdacht geweest van een misdrijf. Dat aandeel blijkt hoger te zijn, ruim een kwart, als hun ouders ooit verdacht werden van een misdrijf toen de kinderen nog klein waren.

Moeders 'voorbeeld' groter
De samenhang met moeders is groter dan met vaders: 32 procent van de kinderen van een verdachte moeder wordt later zelf ook van een misdrijf verdacht.

Bij kinderen met een verdachte vader is de kans 24 procent. Als beide ouders ooit werden verdacht van een misdrijf is de kans ruim 40 procent dat hun kinderen in aanraking komen met de politie.

Hoe vaker de ouders in aanraking komen met de politie, hoe hoger de kans is dat het kind zelf ook ooit in aanraking komt met de politie. Ruim 18 procent van de jongvolwassenen, met een vader die éénmalig in aanraking kwam met de politie, wordt zelf ooit verdacht van een misdrijf. Een kind met een veelplegende moeder heeft de grootste kans zelf in aanraking te komen met de politie namelijk 59 procent.
Provincie:
Tag(s):