donderdag, 27. november 2008 - 12:57

Jonge zwangere koe mag van minister de grens over

Den Haag

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) biedt exporteurs enige ruimte voor de export van drachtige vaarzen (jonge koe die zwanger is) naar landen buiten de EU.

Vanwege de strenge maatregelen tegen blauwtong type 8 ligt de export van vaarzen momenteel stil.

Gisteravond voerde Verburg overleg met de branchevereniging van vee-exporteurs (Veepro) en LTO-Nederland. De strenge eisen gelden omdat in Nederland de ziekte blauwtong heerst. Nederland wil als belangrijk exporterend land de kwaliteit van exportdieren kunnen blijven garanderen. Zonder iets af te doen aan die kwaliteit, wil Verburg de export naar landen buiten de EU toestaan. Als voorwaarde stelt zij wel dat de overheid van het ontvangende land aangeeft dat het de Nederlandse dieren ondanks de hier heersende blauwtong wil ontvangen. Deze verruiming kan ingaan zodra en indien is komen vast te staan dat er in Nederland geen sprake is van een uitbraak van blauwtong type 6.

De verruiming van de exportmogelijkheden duurt totdat er genoeg vaarzen zijn die voldoen aan de voorwaarde dat te exporteren dieren gevaccineerd zijn voordat ze geïnsemineerd werden.
Provincie:
Tag(s):