dinsdag, 22. april 2008 - 8:21

Jongeren hebben moeite met financiële verantwoordelijkheid

Groningen

Het Nibud heeft een onderzoek gedaan naar het financiële verantwoordelijkheidsgevoel van jongeren en is vooral geschrokken van het grote aantal jongeren dat geld leent zonder van te voren te hebben bekeken of ze in staat zijn de lening terug te betalen. Sparen of verzekeringen zijn dingen waar jongeren zich weinig mee bezig houden.

Sparen is er bij de mbo’ers en jongeren zonder baan helemaal niet bij. Gemiddeld heeft 85% wel een spaarrekening, alleen sparen de meeste jongeren alleen als er geld overblijft. Hierdoor spaart ruim 30 % van de jongeren helemaal niet.

Een kwart van de jongeren van 15 tot en met 25 jaar heeft moeite met rondkomen. Twee op de vijf jongeren staat wel eens rood en 20% zelfs regelmatig. Hoe ouder en hoe meer verantwoordelijkheid de jongere heeft, hoe meer moeite het hem kost om zijn financiën in balans te houden. Meer dan de helft van de jongeren die op zich zelf woont, staat rood.

Het Nibud vindt het opmerkelijk dat slechts 50% van de jongeren zegt een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Ook het percentage jongeren dat op zichzelf woont en geen inboedelverzekering zegt te hebben (30%), vindt het Nibud zorgwekkend hoog. Ook vindt het Nibud het opvallend dat 40% van de jongeren niet weet hoe ze zorgtoeslag moeten aanvragen.
Provincie:
Tag(s):