maandag, 31. maart 2008 - 21:11

Jongeren opvallend conservatief over uitvaarten

Amsterdam

Veel Nederlanders geven aan soms of regelmatig aan hun eigen dood te denken. Jongeren blijken conservatiever over uitvaarten te denken dan ouderen. Jongeren geven bijvoorbeeld vaker aan dat ze willen dat bezoekers van hun uitvaart traditioneel in het zwart gekleed gaan. Ook stellen zij hun lichaam minder vaak ter beschikking van de wetenschap en zij hebben meer twijfels over cremeren.

Voor jongeren is het belangrijker dat een religieuze traditie wordt gevolgd dan voor 30-50 jarigen. Dat blijkt uit een onderzoek naar uitvaartwensen dat onderzoeksbureau MeMo2 in opdracht van Yarden Uitvaartorganisatie heeft uitgevoerd onder meer dan 900 Nederlanders.

De meeste mensen hebben hun specifieke uitvaartwensen kenbaar gemaakt aan hun naasten, maar leggen dat veel minder vaak ook op papier vast (6%). De belangrijkste reden om een uitvaart te regelen is dat mensen hun nabestaanden niet willen belasten (59%), voor 28% geldt dat ze bepaalde ideeën over hun uitvaart graag gerealiseerd zien. Mede op basis hiervan is Yarden de campagne over uitvaartwensen gestart.

Nederlanders hebben een lichte voorkeur voor cremeren (38%) boven begraven (34%), maar laten de keuze hiervoor soms ook over aan hun nabestaanden (9%). Het favoriete vervoermiddel naar de begraafplaats of het crematorium is de rouwwagen, 5% noemt een koets met paarden als eerste keus. Tweederde van de respondenten stelt prijs op bloemen, waarbij rozen veruit favoriet zijn. De kleur daarvan maakt niet uit. Zwarte kleding is steeds minder gangbaar, 85% van de ondervraagden maakt het niet zoveel uit wat de bezoekers van hun uitvaart dragen.

Het traditionele kopje koffie met cake wordt nog steeds geserveerd na afloop van een uitvaartdienst (35%), maar een borrel met hapjes komt tegenwoordig bijna net zo vaak voor (31%). Hier geldt hoe zuidelijker, hoe Bourgondischer de consumpties.
Categorie:
Tag(s):