zaterdag, 5. april 2008 - 8:56

Jongeren runnen winkels in Drenthe

Hoogeveen

Zesentwintig jongeren die de mb­o-opleiding o­ndernemer Detailhandel volgen bij het Alfa-college in Hoogeveen, doen via een winkelproject praktijkervaring op de winkelvloer op. Ze runnen hun eigen “EK-Store� aan de Tamboerpassage in Hoogeveen en werken in Zuidwolde samen met het bedrijfsleven in de “Outlet Store�.

De EK-Store opent vanaf vrijdag 11 april om 13.00 uur in de Tamboerpassage 33 in Hoogeveen. De Outlet Store in Zuidwolde opent donderdag 10 april om 14.00 uur aan de Hoofdstraat 57. Beide zijn geopend tot en met 31 mei.

Elk jaar is het winkelproject een belangrijk praktijkonderdeel van de opleiding. Docenten begeleiden de deelnemers intensief en de resultaten tellen mee voor de studie. De EK-Store is uit alle winkelconcepten gekozen vanwege de slagingskansen. De grootste uitdaging is voor een korte periode een geschikt pand te vinden met een redelijke huurprijs. Dit jaar heeft eigenaar de heer Kirrindingo een leegstaand pand belangeloos ter beschikking gesteld.

De Outlet Store in Zuidwolde is een initiatief van de plaatselijke o­ndernemersvereniging. Jan en Henk Dekker vertellen namens deze vereniging: “Vijftien o­ndernemers met elk hun eigen aanbod werken samen in de Outlet Store. Dit varieert van bedden, fietsen, kleding en parfumerieartikelen tot kruidenierswaren. Wij hebben de samenwerking met het Alfa-college gezocht en bieden deelnemers de kans praktijkervaring op te doen met een winkel bemannen. Daarnaast betrekken we ze ook intensief bij andere zaken.�

De EK-Store is geheel zelfstandig opgezet door de groep tweedejaars, die ook de verantwoordelijkheid draagt. Zij spelen in op de verwachte oranjegekte door Het idee is in de periode voor het Europees Kampioenschap voetbal oranjespullen, -accessoires en –kleding aan de man te brengen en zo in de sfeer van het toernooi te komen. Ze krijgen te maken met alle facetten van een eigen o­nderneming starten. Bijvoorbeeld een pand regelen, reclame maken, presentatie, etaleren, inkoop en voorraadbeheer verzorgen, de administratie bijhouden, klanten adviseren, service verlenen en natuurlijk de winkel exploiteren.

Vrijdag 11 april zal een afgevaardigde van de Johan Cruyff Foundation, waarvoor de winst is bestemd, de officiële opening in Hoogeveen verrichten. Daarna is er gelegenheid van een hapje en een drankje te genieten. De deelnemers hebben aandelen uitgegeven om zoveel mogelijk een echte o­nderneming te simuleren. Daarnaast fungeert het Alfa-college als bank voor een startkapitaal.
Provincie:
Tag(s):