zondag, 6. april 2008 - 17:15

Jonkies bezorgen Feyenoord de winst

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft zondagmiddag FC Utrecht in de eigen Kuip met 3-1 verslagen. De Rotterdammers speelden bij vlagen prachtig voetbal. Onder het oog van de grieperige trainer Bert van Marwijk speelde vooral, de tot Nederlander geneutraliseerde, Jonathan de Guzman een sublieme wedstrijd. De middenvelder behoorde echter niet tot de doelpuntenmakers.

Luigi Bruins was wel trefzeker en reageerde na afloop volwassen op de vraag of hij zich de kritiek, eerder deze week aantrok: "Natuurlijk raakte het mij. Als zulke ervaren spelers aangeven dat er dingen fout gaan, dan probeer ik daar naar te luisteren. Ik hoop dat ik vanmiddag heb laten zien wat van de tips te hebben opgestoken."

Feyenoord begon fel en geconcentreerd aan het duel. Tegenstander Utrecht hapte een lange tijd naar adem, maar wist de beginfase zonder kleerscheuren door te komen. Nuri Sahin vergat na een kwartier voetballen zijn ploeg op voorsprong te zetten. Een perfecte voorzet van De Guzman werd door de vrijstaande Turkse middenvelder van dichtbij rakelings over het doel gekopt. Vijf minuten later kwam de thuisploeg met de schrik vrij. Theo Lucius liep een voorzet van Cedric van der Gun bijna in eigen doel. 'De Kuipbewoners' werden tot aan de openingstreffer nog twee keer gevaarlijk.

Uitblinker en architect De Guzman zette ploeggenoten Giovanni van Bronckhorst en Michael Mols knap vrij voor het doel, maar zag beide routiniers van dichtbij falen.
Aanvoerder Van Bronckhorst maakte dit tien minuten later goed. Zijn diepe pass werd door Luigi Bruins knap in de verre hoek in het doel geschoten: 1-0. De ploeg van trainer Willem van Hanegem leek de rust met een minieme achterstand te halen. Denny Landzaat (39ste minuut) besloot anders en verdubbelde de score. Een hoekschop van De Guzman werd door Robin Nelisse weggekopt, waarna Landzaat, vanuit de lucht, de bal prachtig in de verre bovenhoek schoot.

Na de thee ging de Stadionclub vrolijk verder met aanvallen. Dit resulteerde tien minuten na rust voor de mooiste Rotterdamse treffer. De Guzman nam de bal aan de rand van het strafschopgebied aan, speelde de bal tussen twee man heen, en leverde na een enorme versnelling vervolgens de assist voor de derde treffer. Sahin, die eerder nog naast kopte, wist nu wel met het hoofd trefzeker te zijn. Het slappe FC Utrecht ging hierna op zoek naar de eretreffer. Leroy George bracht een kwartier voor tijd, met een halve voorzet, de 3-1 eindstand op het scorebord.

Er was zondagmiddag bij de uitgeblusde bezoekers maar één Utrecht-speler die tevreden kon zijn. A-junior Gregory Schaken bleef in zijn debuutwedstrijd knap overeind. Assisten-trainer John van Loen: "Wij hebben dit seizoen al vaak jeugdspelers laten debuteren. We hebben veel last van blessures en snakken naar het einde van de competitie. Ik ben bijzonder tevreden dat Gregory in zo'n wedstrijd op de been bleef. Een erg goed debuut."

Het bleef overigens onduidelijk waarom Feyenoord niet zocht naar meer doelpunten. Het zou namelijk op het einde van de rit weleens aan kunnen komen op het doelsaldo.

FC Utrecht blijft ondanks de nederlaag in de race om een plaats bij de eerste negen. Feyenoord heeft door de zege nog alle kans op het bereiken van een plek bij de eerste vijf in de Eredivisie.