vrijdag, 11. januari 2008 - 13:07

Jort Kelder moet rectificeren

Utrecht

De uitspraak ,,Iedereen krijgt nog geld van die man’’, die Jort Kelder in het televisieprogramma ‘De wereld draait door’ over ondernemer Antonio Perra deed, is onrechtmatig. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vrijdag bepaald. Kelder moet deze uitspraak rectificeren op zijn website.

Uit de feiten die in het kort geding zijn aangevoerd blijkt volgens de rechter niet dat Perra op de dag dat Kelder zijn uitspraak deed inderdaad nog onbetaalde schulden had. De uitspraak “Iedereen krijgt nog geld van die man� is daarom onjuist. Omdat Kelder daarnaast de beschuldiging uitte dat Perra een oplichter is, is de uitspraak in beginsel onrechtmatig.

De rechter stelde vast dat het Kelder vrijstaat om publiekelijk vraagtekens te plaatsen en meningen te hebben over de succesverhalen van Perra. Die vrijheid is echter begrensd waar het gaat om het onjuist beschrijven van iemands feitelijke gedrag waardoor die persoon in een kwaad daglicht wordt gesteld. Die grens heeft Kelder met de mededeling “iedereen krijgt nog geld van die man� in combinatie met “dit is een ongelooflijke oplichter�, overschreden. Omdat Kelder die laatste uitspraak al eerder terugnam hoeft deze niet apart gerectificeerd te worden.
Categorie:
Tag(s):