vrijdag, 21. november 2008 - 17:59

Jos Brink homo-emancipatieprijs

Den Haag

Vanaf het voorjaar 2009 wordt voor de eerste keer de Jos Brink homo-emancipatieprijs toegekend aan mannen, vrouwen, groepen of instellingen die een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan de verbetering van de positie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving.

Deze homo-emancipatieprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstvoorwerp. De jury bestaat uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Erwin Olaf, Claudia de Breij en Sophie Hilbrand. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Plasterk Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vrijdag 21 november mee ingestemd.

Jos Brink (1942-2007), TV-showmaster, presentator, cabaretier, pastorpredikant en schrijver, heeft zich met succes op diverse manieren ingezet voor de acceptatie van homoseksualiteit.

Met het uitreiken van de Jos Brink homo-emancipatieprijs onderstreept de regering de betekenis van homo-emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van de sociale acceptatie van deze groep onder de Nederlandse samenleving.

Om voor de prijs in aanmerking te komen moet iemand een fundamentele bijdrage leveren of hebben geleverd aan het bevorderen van de sociale acceptatie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving en daarmee het homo-emancipatieproces.

De bijdrage heeft betrekking op een onderwerp dat in of voor de homobeweging belangrijk is of veel heeft betekend voor de maatschappelijke acceptatie van homoseksuelen in Nederland of daarbuiten en moet aansluiten op de actualiteit en de prioriteiten in het overheidsbeleid. De prijs is een oeuvre prijs. De inzendingen worden beoordeeld door bovengenoemde jury.

De Jos Brink homo-emancipatieprijs wordt één keer in de twee jaar uitgereikt.
Provincie:
Tag(s):