zaterdag, 8. maart 2008 - 23:49

Juan Lorca kopt Vitesse langs Excelsior

(Elfvoetbal) Vitesse heeft zaterdagavond met 2-1 van Excelsior weten te winnen. Juan Lorca kopte vier minuten voor tijd de winnende treffer tegen de touwen. Lorca zal de wedstrijd tegen de Kralingers niet snel vergeten. De in augustus overgekomen Chileen verscheen dit seizoen zelden in de basiself. Met zijn eerste, belangrijke treffer voor de Arnhemmers, is zijn naam defenitief gevestigd.

Het eerste bedrijf tussen Excelsior en Vitesse was er eentje om snel te vergeten. Het vele balverlies en het gemene spel over en weer, zorgde ervoor dat het publiek op Woudenstein na dik een half uur voetballen nog geen schot op doel had kunnen waarnemen. Scheidsrechter Ruud Bossen deelde mee in de malaise. De leidsman hield opmerkelijk genoeg de kaarten op zak. Dit resulteerde na twintig minuten in het eerste slachtoffer. De Chinees Yu Hai moest geblesseerd het veld verlaten, na een grove overtreding van Sigourney Bandjar. Kort hiervoor werd de Chileen Juan Lorca bijna onthoofd, na een karatetrap van Aykut Demir. Bossen wuifde alle kritiek van de hand en deelde slechts waarschuwingen uit.

De thuisploeg zakte naarmate de eerste helft vorderde steeds dieper weg. Dit werd in de 36e minuut in cijfers uitgedrukt. Een prima voorzet van Gill Swerts werd door Santi Kolk op doel geschoten, Excelsior-doelman Ronald Graafland kon echter knap pareren, maar zag in een flits invaller Pryor (36e minuut) de rebound tegen de touwen schieten: 0-1. Zo toonden de Arnhemmers zich bijzonder effectief. Tot aan de rust wist de ploeg van trainer Aad de Mos de voorsprong te consolideren.

Na de thee kwam Vitesse sterk uit de startblokken. Lorca was al snel dichtbij, maar zag zijn poging door Graafland uit het doel worden getikt. Scheidsrechter Bossen ging ook de tweede helft opzichtig in de fout. Een elleboogstoot van Jaser Takak op Jeffrey Altheer werd niet gezien door de leidsman. Vlak voor tijd haalde Altheer zijn wraak, Vitesse-aanvoerder Remco van der Schaaf was ditmaal het slachtoffer. Ook deze elleboog werd door de leidsman over het hoofd gezien.

Tot twintig minuten voor tijd zag het er naar uit dat de wedstrijd bleef steken op een 0-1 winst voor de bezoekers. Excelsior kon maar niet door de stugge defensie van Vitesse heen breken. Totdat goudhaantje Johan Voskamp het veld in kwam. De aanvaller versierde na een prima actie een strafschop. Vitesse-doelman Piet Velthuizen haalde de 24-jarige Voskamp opzichtig naar de grond. Bossen trok ditmaal wel de rode kaart. Hierdoor kon doelman Balázs Rabóczki zijn debuut voor Vitesse maken. Santi Kolk werd het slachtoffer van de rode kaart en verliet teleurgesteld het veld.

Voskamp nam zelf de toegekende strafschop. Rabóczki was nog dichtbij, maar zag de bal toch achter de doellijn rollen. Na de gelijkmaker toonden de bezoekers veerkracht. De ploeg van trainer Aad de Mos bleef op de aanval spelen, zonder dat Excelsior gevaarlijk werd. Het lef en de inzet werd uiteindelijk beloond. Nieuwe aanwinst Claudemir leverde een prima voorzet af, waarna Lorca de bal tegendraads binnenkopte: 1-2.

Door de overwinning herovert Vitesse plaats negen weer van FC Utrecht. De felbegeerde positie op ranglijst, geeft recht op het spelen van de UEFA Cup-Play-Offs. Door de nederlaag breken er voor Excelsior cruciale weken aan. De rode lantaarndrager heeft zijn concurrenten nog steeds in het vizier, maar zal de komende wedstrijden punten moeten pakken.
Categorie:
Tag(s):