donderdag, 28. februari 2008 - 11:56

Jubileumprijs Das Leben der Anderen uitgereikt

Nijmegen

Vanaf 03.00 vannacht zat hij, in zijn slaapzak, sjaal om en handschoenen aan, voor de kassa van LUX. Nee, koffie wilde hij niet, “want dan moet ik straks misschien naar de wc�.Het is hem gelukt, Paul Vogelzang wist om 10.00 uur donderdagochtend het eerste filmkaartje voor Das Leben der Anderen te bemachtigen. Hiermee is hij de gelukkige winnaar van een jaar lang gratis film in LUX.

Paul Vogelzang bezoekt LUX met regelmaat en is heel erg blij met de prijs. “Wat een fantastisch vooruitzicht. Een heel jaar gratis naar de film. Jullie zullen me erg vaak zien dit jaar�, zegt hij vol overtuiging tegen Pien Houthoff, de manager film van LUX.

Gedurende de vroege ochtend kwamen meer mensen een kijkje nemen bij de kassa van LUX. Maar het beeld van een persoon in slaapzak pal voor de kassadeur ontmoedigde de andere kandidaten die het eerste kaartje voor Das Leben der Anderen wilden bemachtigen.

Das Leben der Anderen, de beste film van 2007, draait deze week precies 1 jaar in LUX. Om dit jubileum te vieren gaf LUX vandaag ‘een jaar lang gratis film’ weg aan degene die het eerste filmkaartje voor de voorstelling van zondag 2 maart kocht.

Na Der Untergang en Sophie Scholl slaat het prijswinnende Das Leben der Anderen opnieuw een zwarte bladzijde uit de Duitse geschiedenis open. Centraal staat het schrikbewind waarmee de geheime dienst de DDR onder controle hield. Oost-Berlijn, 1984. Gert Wiesler (Ulrich Mühe) is een wezelachtige beambte van de Staats Sicherheitsdienst, met marteltalent en gespeend van compassie. Hij moet de van verzet verdachte toneelschrijver (Sebastiaan Koch) en zijn vriendin (Martina Gedeck) - een gevierde actrice – afluisteren. Hun appartement wordt vol microfoons gestopt en Wiesler verschanst zich in de bovenste verdieping om dagelijks verslag uit te brengen.

Wat hij ontdekt is een leven dat hij nooit heeft gekend: een leven vol liefde en creativiteit, dat zich in allerlei bochten wringt om te overleven binnen het onvrije en beklemmende keurslijf van de DDR. Persoonlijk drama en een scherp tijdsbeeld blijven perfect in evenwicht in dit ontroerende Kammerspiel.
Provincie:
Tag(s):