zaterdag, 2. augustus 2008 - 11:26

Juli 2008 was aan de warme kant en nat

De Bilt

Juli bood uiterst wisselvallig weer, maar ondanks de vele buien was de maand gemiddeld aan de warme kant. In De Bilt was de gemiddelde temperatuur 18,1 graden, dat is 0,7 graad warmer dan het langjarig gemiddelde.

Na het tropische begin van de maand met op 2 juli een temperatuur van 34,3 graden in Eelde, volgde koeler weer, vooral rond 21 juli. De laatste week was echter zeer warm met in het oosten en noordoosten opnieuw tropische temperaturen. Door de hoge vochtigheidsgraad van de lucht voelde het benauwd aan. Ook ’s nachts bleef het warm: op 28 juli kwam de temperatuur in Lauwersoog niet lager dan 20,4 graden, in De Bilt was 20,1 graden het minimum van die dag. In de meetreeks sinds 1901 zijn maar twee dagen te vinden waarop het ’s nachts nog iets warmer was.

Op verschillende dagen vielen zware buien met lokaal 40 tot ruim 70 mm binnen het etmaal waardoor in Drenthe, Groningen en Friesland een einde kwam aan de droogte van de afgelopen maanden. De kop van Noord-Holland, Texel en Vlieland kregen relatief weinig regen, zodat daar nog steeds sprake is van groot neerslagtekort.
Provincie:
Tag(s):