maandag, 30. juni 2008 - 12:35

Juni 2008 was warm en zonnig

De Bilt

De eerste maand van de meteorologische zomer was warm en zonnig en gemiddeld over het land vrij droog. Vooral de eerste tien dagen waren warm met soms zwaar onweer, daarna was het meest licht wisselvallig en tijdelijk ook koel.

De warmte overheerste echter. Met gemiddeld circa 16,5 graden tegen 15,2 graden normaal (gemiddeld over 1971-2000) was juni in De Bilt een warme maand. Op 2 juni werd in Hoogeveen 30,4 graden gemeten, de eerste tropische dag. Rond het midden van de maand was het vooral 's nachts koud. Op 16 juni werd op de vliegbasis Twenthe 1,4 graden gemeten en op drie dagen kwam het vlak aan de grond tot vorst.

De neerslag vertoonde een grillig beeld. Fikse buien zorgden lokaal voor goed gevulde regenmeters, maar verschillende plaatsen, vooral in de noordwestelijke helft, kregen maar weinig neerslag. Op sommige weerstations viel slechts 25 mm, op andere plaatsen meer dan 100 mm. Gemiddeld over het land was juni met circa 50 mm tegen 71 mm normaal een vrij droge maand. Het was de derde droge maand waardoor de neerslagtekorten (het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en verdamping sinds april) in het noorden flink zijn opgelopen. Op zondag 22 juni trokken er zware buien vergezeld van onweer, zware windstoten en zware hagel over het land, waardoor veel schade werd aangericht.

De zon scheen gemiddeld over het land circa 240 uur tegen 192 uur normaal. Vooral het noorden was zonnig.
Provincie:
Tag(s):