woensdag, 6. februari 2008 - 17:25

Justitie laat 'bomsmokkel' Schiphol onderzoeken

Den Haag

De minister van Justitie heeft de Koninklijke Marechaussee woensdag gevraagd onderzoek te doen naar de recente feitelijkheden zoals gepresenteerd door SBS 6 waarbij het aan boord smokkelen van een nepbom ‘kinderlijk’ eenvoudig zou blijken.

Schiphol voldoet volgens de minister aan Europese regels en wordt daarop geregeld gecontroleerd. Daarnaast wordt verder gewerkt aan de verscherping van de controles op de personeelsdoorgangen met behulp van een irisscan.

‘De personeelscontrole bestaat op dit moment nog uit een visuele controle van de meegedragen pas en een steekproefsgewijze fouillering. Dit voldoet aan de huidige EU-regelgeving’, aldus de minister.

Schiphol bereidt zich op dit moment voor op forse aanpassingen in de infrastructuur in verband met een nieuwe EU verplichting. De EU vraagt daarin een 100% controle van personen en goederen voor 1 juli 2009.

Naar verwachting zullen in juli van 2008, ruim voordat de EU-verplichting ingaat, de personeelsdoorgangen op Schiphol 100% worden gecontroleerd volgens de genoemde EU verplichting. Dit heeft de minister van justitie aan de Tweede Kamer bericht op 13 juli 2007.


Irisscan
De huidige Schipholpassen zijn al voorzien van een biometrisch kenmerk (iris). Met behulp daarvan worden nu al enkele doorgangen naar de meest kwetsbare gebieden gecontroleerd. De toepassing van de irisscan is geen vereiste in de genoemde EU-verplichting.

Schiphol is de eerste EU-luchthaven die de irisscan toepast als uitbreiding op de 100% controles uit de EU-verplichting. Door het gebruik van een biometrisch kenmerk wordt look-a-like fraude tegengegaan.
Provincie:
Tag(s):