dinsdag, 23. december 2008 - 22:33

Kabinet wil Awacs-vluchten met 1000 verminderen

Den Haag

Het kabinet wil het aantal Awacs-vliegbewegingen over Nederland vanaf de Navo-basis in het Duitse Geilenkirchen met 1000 verminderen. Dit schrijft staatssecretaris De Vries van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu vinden er 3600 vliegbewegingen over Nederland plaats vanaf de vliegbasis. Volgens De Vries moet dit aantal op (een nog nader te bepalen) termijn worden teruggebracht naar 2600 vliegbewegingen. Het kabinet wil het met de Navo eens worden over drie maatregelen: Vermindering van het aantal vliegbewegingen door transportvluchten voor internationale vredesmissies naar andere vliegvelden te verplaatsen. Ten tweede de terugdringing van het aantal trainingsvluchten door te investeren in een moderne vluchtsimulator. Ten derde het verminderen van het aantal vluchten door de spreiding van AWACS-vliegbewegingen over andere bases. Zo stelt de staatssecretaris o.a. voor om 40 vrachtvluchten van Geilenkirchen te verplaatsen naar Vliegbasis Eindhoven.

Nederland heeft de Navo voorgesteld op korte termijn het plafond van 3.600 naar 3.000 vliegbewegingen per jaar te verlagen. Het uiteindelijke doel is dit aantal te reduceren tot 2.600 vliegbewegingen.
Provincie:
Tag(s):