zondag, 9. november 2008 - 19:51

Kalou knikt Heerenveen naar overwinning

(Elfvoetbal) Heerenveen heeft een vervelende week afgesloten met een 1-0 overwinning op ADO Den Haag. Na het midweekse UEFA Cup-debacle tegen VfL Wolfsburg (5-1) konden de Friezen ook niet overtuigen in de Hofstad. Bonaventure Kalou brak de ban met zijn eerste competitiegoal in dienst van Heerenveen.

Maar ook de man van de wedstrijd kon niet ontkennen dat het duel tegen ADO het aanzien nauwelijks waard was. "Tsja, het was misschien niet goed, maar het belangrijkste is nu de overwinning na het slechte resultaat tegen Wolfsburg," zei de Ivoriaan met een glimlach die de nodige opluchting verraadde.

De eerste helft ging lange tijd niet over mooi voetbal of vloeiende aanvallen, maar over pijntjes en blessurebehandelingen. De schouder van Michael Dingsdag schoot na een kwartier uit de kom en de Heerenveen-verdediger ging richting catacomben voor een behandeling. Maar na vijf minuten was de verdediger nog niet terug en besloot trainer Trond Sollied maar om Calvin Jong-a-Pin in te brengen. Ook ADO speelde ook een tijdje met tien man. Lex Immers strompelde naar de kant na een felle tackle van Mika Vayrynen. De Haagse aanvaller kwam nog wel even terug, maar zat al snel weer op de grond en moest vervangen worden door Fabio Caracciolo.

Op de momenten dat er wel gevoetbald werd, bepaalden de Friezen wat er gebeurde. ADO liet zich ver terugdringen door Heerenveen, dat kansen kreeg via Paulo Henrique en Vayrynen. Beiden zagen hun schoten naast gaan of in de handen van doelman Zwinkels verdwijnen. Namens ADO kwam het enige speldenprikje van Caracciolo. De aanvaller kon door na een glijpartij van Jong-a-Pin, maar schoot naast.

Ook na rust domineerden de Friezen, zonder daarbij overigens veel gevaar te stichten. Gerlad Sibon, de diepste aanvaller van Heerenveen en ingehuurd als aanspeelpunt, maakte een uitgebluste indruk en was vaak te laat. Aan de andere kant zorgde het inbrengen van Hursut Meric voor iets meer schwung in het Haagse spel. De handige aanvaller dribbelde regelmatig langs een aantal tegenstanders, maar voerde zijn actie steeds te ver door.

Net toen ADO goede hoop begon te krijgen op een stuntje, sloeg Kalou toe. De Ivoriaan kon een leep balletje van Danijel Pranjic binnenkoppen en nam zo de drie punten in zijn tas mee terug naar Friesland. Heerenveen komt daardoor op een achtste plaats. ADO zakt verder naar beneden en staat nu dertiende.