woensdag, 11. juni 2008 - 20:27

Kans op fietsdiefstal Amsterdam in 6 jaar gehalveerd

Amsterdam

De kans dat je fiets in Amsterdam gestolen wordt daalde in 2007 naar 8%. Dat maakte wethouder Herrema van Verkeer afgelopen woensdag 11 juni bekend bij het vijfjarig jubileum van de AFAC. Het diefstalrisico was in 2001 nog 16%.

Een van de belangrijkste middelen in de strijd tegen de fietsendief is de Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale (AFAC). Tijdens de bijeenkomst op de AFAC afgelopen woensdag ontving wethouder Herrema een dienstfiets retour van het stadhuis die eerder gestolen was.

De fiets was door het stadsdeel naar de AFAC gebracht omdat hij verkeerd geparkeerd stond en kan nu weer gebruikt worden. ‘Dit is maar weer een mooi voorbeeld van hoe goed de AFAC werkt’, aldus de verraste wethouder.

Bij de AFAC worden alle door de stadsdelen weggeknipte en gevonden fietsen verzameld, geregistreerd en gecontroleerd op diefstal. De gemeente doet dit niet alleen, maar met politie en het Openbaar Ministerie.

Ook de stadsdelen spelen een belangrijke rol. Zij bepalen welke fietsen er worden meegenomen en naar de AFAC worden gebracht. Amsterdam was de eerste stad met een dergelijke manier van fietsdiefstalpreventie. De Amsterdamse aanpak werkt zo goed, dat andere steden het voorbeeld volgen. Zwolle, Tilburg, IJmond en binnenkort ook Nijmegen hebben een eigen AFAC geopend.
Provincie:
Tag(s):